Tijdens een reis kunnen veel dingen gebeuren – ze zijn niet allemaal ontworpen of gewild. Gelukkig groeit het aantal digitale helpers dat meer veiligheid belooft. ISPO.com presenteert de nieuwste digitale reddingsacties. Deel 2: Noodoproepsystemen, zoals reddingsdienst.

 In noodgevallen kan een noodzender een echt wondermiddel zijn.
In noodgevallen kan een noodzender een echt wondermiddel zijn.
Kredietsaldo: Garmin Germany GmbH
Outdoor enthousiastelingen hebben uitgerust met een smartphone voldoende voor noodsituaties in de ultraperifere regio’s? Nee, zegt Markus Schlittenbauer, oprichter van ProteGear: “We vertrouwen vaak alleen op onze smartphones, ook al weten we dat sommige alpenvalleien helemaal geen netwerkontvangst hebben en dat de batterijen van mobiele telefoons zeer gevoelig zijn voor kou.”

Bovendien is het altijd verbonden met een noodoproep via mobiele telefoon, aan een actieve gebruikersactie. Als de gebruiker niet langer in een bepaalde situatie kan handelen, zijn deze systemen min of meer nutteloos. Mobiele telefoons geven geen informatie over medische gegevens. Deze kunnen echter belangrijke informatie bieden, bijvoorbeeld voor reddingsteams in de bergen tijdens reddingsacties. Speciale noodoproepsystemen voor buitenactiviteiten kunnen hierbij helpen. Lees hier deel 1: Meer veiligheid door digitale routeplanning

Meer informatie over externe beveiliging op Snø en de veiligheidsconferentie op ISPO in München in 2019
FOTOGALERIJ
Noodoproepsystemen en buitenventilatoren op de foto’s
 Pagina 1 van 3
Globalstar Spot
Systemen zoals Globalstar Spot, Garmin in Reach uit de VS of de nieuwkomer op de Protegear A * Live-markt in Stephanskirchen in Beieren, ontwikkelen noodcommunicatiesystemen. Nu zijn ze meer dan alleen noodoproepstations en dankzij satelliettechnologie kunnen ze wereldwijd worden gebruikt, ongeacht het mobiele netwerk.

De bekendste is de klassieke spotrijder, die meer dan tien jaar geleden op de markt verscheen en nu zijn derde productversie (Spot Gen3) heeft bereikt. Het nieuwste model is Spot X, dat verschilt van Spot Gen3 omdat het echte bidirectionele communicatie mogelijk maakt en werd gepresenteerd op Monaco 2019 ISPO voor de Europese markt.

Hoewel de Gen3-site alleen monitoring en de mogelijkheid biedt om locatiepunten of verschillende oproepen voor hulp buiten mobiele netwerken te verzenden, staat X-spot ook externe contacten en dialogen toe via Messenger.

De spotproducten van Globalstar gebruiken communicatiesatellieten om gegevens te verzenden, die op hun beurt gegevens verzenden naar ontvangende stations. Anders dan Garmin en Protegear biedt de Spot-familie geen 100% netwerkdekking.

 
ISPO Digitalizer Summit 2019: ontvang nu uw ticket!
Het jaarlijkse evenement voor de digitalisering van de sportindustrie! Doe mee met de 3e en 4 juli!
KOOP DE TICKETS HIER
Garmin binnen bereik
Dit is precies wat Garmin vertrouwt: “Het meest serieuze verkoopargument van al onze InReach-producten is 100% van de wereldwijde dekking van het iridium-satellietnetwerk”, legt Peter Weirether, hoofd van Garmin DACH category management, uit.

Mini inReach is beschikbaar sinds medio 2018. Aangezien Weirether slechts 100 gram weegt, zegt hij dat het “bijzonder geschikt is voor activiteiten met zeer beperkte bagage-opties”.

Met inReach Explorer + biedt Garmin een noodsysteem waarmee u via vooraf geïnstalleerde topografische kaarten en een geïntegreerd kleurenscherm rechtstreeks op Explorer + kunt navigeren. Dit combineert beveiliging en navigatie in één apparaat.

INNOVATIE
 MB-160 502-ISPO_OI_Vorschau_300x165px_operatorpool
Dit is je kans als expert!
Onderzoek exclusieve nieuwe innovatieve producten voordat ze te koop worden aangeboden. Bedrijven kunnen niet wachten om feedback te ontvangen!
Registreer nu GRATIS
Protegear A * Live
Het Protegear-bedrijf is min of meer nieuw voor de markt. Protegear verkoopt al verschillende jaren tracking-, communicatie- en noodsystemen en aanverwante diensten, met name Garmin inReach-producten. Tegelijkertijd heeft het bedrijf – ondersteund en gepromoot door de deelstaat Beieren – gewerkt aan de ontwikkeling van het product, dat het beste van de verschillende bestaande systemen in één eenheid combineert en aanvullende functies biedt.

Regisseur Markus Schlittenbauer ziet de nadelen, zowel in de dekking van het gebied als niet in het exclusieve gebruik van de satelliet: “De permanente verbinding met een satellietsysteem vergt veel batterij, bovendien zijn de aansluitkosten aanzienlijk hoger als GPS rechtstreeks via satelliet volgt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here